Hogyan segíts, ha egy barátod öngyilkos akar lenni

Kevés rosszabb dolog létezik annál, mint amikor egy barátodat vagy szerettedet szenvedni látod. A depresszió és az öngyilkos gondolatok jelei lehetnek brutálisan szembetűnőek vagy akár egészen aprók is. Lehet, hogy aki bajban van, nyíltan segítséget kér tőled, de az is megtörténhet, hogy neked kell magadtól közbeavatkoznod. Egy biztos: nem kell egyedül megküzdened azzal a teherrel, ha egy barátod öngyilkos akar lenni, és fontos, hogy tudd, hogy van kiút!Összeszedtük neked a legfontosabb gondolatokat, amelyek segíthetnek túljutni a legnehezebb időszakon.

Amiről ebben a cikkben olvashatsz: 

Honnan tudhatom, hogy baj van? Csak fel akarja hívni magára a figyelmet? Mi az, amit TILOS ilyen helyzetben tenni? Mi az, amit SZABAD ilyen helyzetben tenni? Kérj segítséget! De kitől? vészhelyzet van. És ha megtörtént a baj. 

  Honnan tudhatom, ha egy barátom öngyilkos akar lenni?

  Különböző jelei lehetnek annak, ha valaki szenved. Lehet, hogy hirtelen megváltozik a viselkedése, kerülni kezdi a társaságot, nem vesz részt a közös programokon. Esetleg viccelődik az öngyilkossággal vagy épp ellenkezőleg, levertnek és vigasztalhatatlan tűnik. Előfordulhat, hogy túlságosan vakmerővé, nemtörődömmé válik, keresni kezdi a veszélyes helyzeteket. 

  „Nem tudom ezt tovább csinálni.”
  „A világ jobb lenne nélkülem.”
  „Ez nem éri meg.”
  „Hamarosan már nem leszek.”

  Ezek mind olyan mondatok, amelyek arra utalnak, hogy baj van. Az is megtörténhet, hogy az öngyilkosság gondolata megnyugvással tölti el a krízisben lévő embert, ezért hirtelen nagyon energikusnak és vidámnak tűnik. Ilyenkor azt érzi, megoldotta minden problémáját, hiszen rájött, hogyan vethet véget a szenvedéseinek. Épp ezért fontos, hogy minden hirtelen változásra odafigyeljünk és megpróbáljuk megérteni, miért történik.

  A serdülőkori depresszióról, okairól, tüneteiről és a gyógyulásról ebben a cikkben írtunk bővebben. A továbbiakban arról lesz szó, hogy mit tehetsz akkor, ha egy barátodon látod a depresszió vagy a szuicid (öngyilkos) gondolatok jeleit.

  Csak fel akarja hívni magára a figyelmet?

  Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy valaki csak azért kezd el beszélni az öngyilkosságról, mert figyelmet akar. Ha egy barátod a korábbiakhoz képest gyakrabban és többet beszél a halál gondolatáról vagy az öngyilkosság módszereiről, esetleg búcsút vesz tőled, elajándékozza értéktárgyait, arról fantáziál, hogy milyen lesz az életed nélküle, azt mindenképpen nagyon komolyan kell venni. Semmi esetre se hagyd figyelmen kívül amit mond, hallgasd meg és beszélgess vele. Adj neki időt, hogy megfogalmazza az érzéseit, mert ilyenkor nagyon nehéz megnyílni. Lehet, hhogy az öngyilkos gondolatokkal küzdő ember szégyent érez, vagy fél, hogy bajba kerülhet. Próbáld megérteni az érzéseit, akkor is, ha ez elsőre nehéznek tűnik. A figyelem, amit ilyenkor adsz neki, életet menthet.

  Nyugodtan fogalmazd meg az érzéseidet!

  Mondd el neki, hogy törődsz vele és aggódsz miatta. Íme néhány példa mondat, amit használhatsz:

  „Nagyon rosszkedvűnek tűnsz mostanában. Szeretnél róla beszélni?”
  „Aggódom miattad. Mi történik veled?”
  „Szeretnék segíteni neked. Kérlek, beszéljünk róla!”
  „Itt vagyok és számíthatsz rám. Gyere, beszéljünk!”

  Ha szükségesnek látod, egyenesen rá is kérdezhetsz:

  „Azon gondolkodsz, hogy megölöd magad?”
  „Félek, hogy bántani fogod magad. Jól látom, hogy baj van?”

  Mi az, amit TILOS ilyen helyzetben tenni?
  • Ne vitatkozz! Ha egy barátod az öngyilkosságról szóló gondolatait osztja meg veled, semmiképp ne vond kétségbe, hogy igazat mond, ne beszélj arról, hogy ő erre úgysem lenne képes. Ne kezdd el győzködni, hogy miért ne tegye meg, inkább kérdezz vissza és hallgasd meg.
  • Ne kérdezgesd az öngyilkosság lehetséges módjairól, és főleg ne adj neki ilyen jellegű tippeket, tanácsokat, akkor sem, ha ezzel jót akarsz. Egy ilyen nehéz helyzetben az jelenti az igazi segítséget, ha mielőbb szakemberhez kerül a barátod, akivel el tud kezdeni gyógyulni.
  • Senkit se hibáztass! Nem kell felelősöket vagy okokat keresni. A depresszió és az öngyilkosság hátterében rengeteg, nagyon bonyolult folyamat állhat. Ezek általában együtt, egymásra hatva okozzák a kialakult helyzetet, nem lehet egyetlen okot találni.
  • Ne titkolózz! Előfordulhat, hogy a másik arra kér, őrizd meg a titkot és ne mondd el senkinek, hogy mire készül. Ezek viszont olyan titkok, amiket nem lehet csak úgy őrizgetni. Ne ígérj titoktartást, helyette ajánld fel, hogy kereshettek együtt segítséget, ha kell, akkor elkíséred őt egy felnőtthöz vagy az iskolapszichológushoz. Nem a titok megtartására, hanem a valódi segítség megtalálására van szükség.
  Mi az, amit SZABAD ilyen helyzetben tenni?
  • Türelem! Adj időt a barátodnak, hogy megfogalmazhassa érzéseit, gondolatait, legyen tere és ideje mindennek.
  • Figyelem! Ha aggódsz egy barátod miatt, próbálj meg egy kicsit többet figyelni rá, vedd észre az apróbb jeleket is, próbáld meg nem magára hagyni a rossz érzéseivel.
  • Őszinteség! Nyugodtan mutasd ki a saját érzéseidet. Mondd el neki, hogy aggódsz érte vagy megijeszt az, amit mond.
  • Segítség! Mindenképp gondolkozz el/gondolkozzatok el közösen, hogy hol, kitől tud segítséget kérni és kapni. Az öngyilkos gondolatokat komolyan kell venni és arra kell buzdítani a barátodat, hogy kérjen segítséget.

  Hogyan kérj segítséget, ha valaki a környezetedben öngyilkos akar lenni?

  Mit tegyek, ha nem akar segítséget kérni? – merülhet fel benned a kérdés. Kegyetlenül hangzik, de inkább legyen egy dühös barátod, mint egy halott barátod. Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor a beszélgetés nem elegendő és muszáj cselekedni. Keress a környezetedben egy olyan felnőttet, akiben megbízol, ez lehet egy szülő, tanár, iskolapszichológus vagy akár egy edző is. Mondd el neki, mi a baj, mi történt és kérj segítséget! Jó ha tudod, hogy az, ha valaki önmagában kárt akar tenni (illetve ennek akár csak a gondolata is) olyan ügy, amikor a pszichológus is megszegi a titoktartási kötelezettségét, méghozzá azért, hogy megmentse a másik felet.

  Segítséget kérni nem könnyű. Érthető, ha megijeszt a helyzet és nem szeretnél bajba kerülni vagy a barátodat bajba keverni. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor bátornak kell lenned és el kell mondanod a titkokat. Ne félj segítséget kérni!

  Ha úgy érzed, nincs olyan felnőtt, akivel beszélni tudnál, felhívhatod a Kék Vonalat is, akár név nélkül is beszélhetsz. Önkéntes ügyelőink segítenek veled együtt kitalálni, hogy hova tudsz fordulni. Arról is beszélgethettek, hogy te hogy érzed magad, hiszen ez egy nehéz helyzet, érthető és teljesen rendben van, ha megvisel téged is. Sokat tud segíteni, ha valakinek elmesélheted a történteket és kiadhatod magadból az érzéseidet.

  A depresszió vagy a halál utáni vágy nem múlik el egyik percről a másikra. Mindenképp abba az irányba kell terelni a barátodat, hogy kérjen szakembertől segítséget. Egy baráti beszélgetés segíthet neki, hogy egy pillanatra kibukkanjon a feje a vízből és levegőt kapjon. Ha viszont újra egyedül marad, könnyen megint süllyedni kezdhet, és nem biztos, hogy lesz ereje újra felúszni friss levegőért, és legrosszabb esetben végleg fel is adhatja a küzdelmet. A végső megoldást csak az jelenti, ha pszichológusi vagy pszichiáteri segítséggel mentőmellényt vesz magára. A gyógyulás nehéz és hosszú folyamat, a te annyit tehetsz, hogy támogatod a barátodat és mellette vagy, amíg meg nem érkezik a segítség.

  Kép: Unsplash

  Ha vészhelyzet van…

  Ha úgy gondolod, hogy a barátod közvetlen veszélyben van, hívd a 112-t. Vészhelyzetnek számít, ha a tudomásodra jut vagy akár csak gyanítod, hogy bántani akarja magát. Ne késlekedj! Telefonálj segítségért, és magyarázd el a helyzetet a sürgősségi szolgálatnak. Ne próbáld meg egyedül megoldani a helyzetet, azonnal kérj segítséget! A mentők egy ilyen helyzetben kötelesek cselekedni, ne félj szólni nekik. Ha időben beavatkoznak, meg lehet menteni az öngyilkosságot megkísérlő ember életét.

   

  És ha megtörtént a baj.

  Ne feledd, bármennyire is jó barát vagy, nem vagy felelős más döntéseiért. Ne hibáztasd magadat, ha nem sikerült közbelépni. Az öngyilkossághoz vezető út hosszú, de általában igen magányos. Ha egy barátod öngyilkos akar lenni vagy öngyilkos lett, rengeteg mindent érezhetsz, és ez teljesen rendben van. Lehet, hogy dühös leszel rá vagy saját magadra, lehet, hogy fel sem tudod fogni, miért döntött így. A gyász és a továbblépés hihetetlenül nehéz dolog. Fontos viszont, hogy ne maradj egyedül ezekkel az érzésekkel. Bármikor hívhatod a Kék Vonalat vagy elolvashatod ezt a cikket, amiben az öngyilkosság utáni gyászról írtunk. Ne feledd: nem vagy egyedül!

   

  A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

  • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
  • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
  • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
  • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

  Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

  Megosztás:

  Olvass még többet:

  Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

  Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

  Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

  Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

  Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

  Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

  Függőségek

  Függőségek

  Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

  Online kurzus 5. rész

  Online kurzus 5. rész

  A kompetenciahatárokról és arról, hogy szülőnek lenni nem egyszerűA Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a...

  Online kurzus 4. rész

  Online kurzus 4. rész

  A személyes határokról és a szülők közötti kommunikációs stílusrólA Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a...

  Share This