Hogyan beszélgess gyerekekkel a homoszexualitásról?

 

  1. Csak természetesen! Hasonlóképpen bármilyen intim témához, sőt általában bármilyen témához, a nemi identitás és szexuális orientáció sem az a téma, amit neked kell beütemezned, mondjuk a gyerek 12. szülinapja körül egy szombat délutánra! Egyrészt akkor már rég késő, másrészt minden szempontból jobb, ha kihasználod a természetes alkalmakat, könyv-és filmélményeket, találkozásokat, rendezvényeket amikor ez felmerülhet.
  2. Ne a félelmeid, előítéleteid mentén beszélj! Ha valamit nem tudsz, nem vagy benne biztos, tájékozódj, és bátran mondd, hogy ez egy jó kérdés, de nem tudom, nézzünk utána!
    Például itt: http://www.melegvagyok.hu/, http://amelegedo.blog.hu/, http://transvanilla.hu/
  3. Lehetőség szerint legyél többé-kevésbé rendben a saját szexualitásoddal vagy kérj ezzel kapcsolatban segítséget! Minden szexualitással kapcsolatos beszélgetés könnyebb, ha neked minél kevesebb az önismereti vakfoltod a témában!
  4. Ne legyen tabu! Nem valószínű, hogy a gyereked, tanítványod, nevelted, rendszeresen beszélgetni szeretne a szexuális orientációk vagy a nemi identitások sokféleségéről, de nagyon fontos, hogy jelezd felé, ez nem tabu téma, veled bármikor tud erről beszélni.
  5. Légy kíváncsi, érdekeljen az ő véleménye! “A homoszexualitás bűn, betegség, szörnyűség” stb. kijelentéseknek egy eredménye biztosan lesz: sosem tudod meg, hogy a veled szemben álló gyerek valójában mit gondol erről, esetlegérintettnek érzi-e magát! Ha pedig történetesen a gyereked is a érdeklődik a saját neme iránt, az ilyen üzenetek szörnyű bűntudatot kelthetnek benne és egészen biztosan nem mer majd hozzád fordulni a témával.
  6. Kerüld az egyszerűsítő magyarázatokat! Sok gyerekben (felnőttben?) felmerül a kérdés, miért meleg a meleg személy? A gyermeki kérdéssel semmi baj nincs, de talán az egyetlen bátran adható válasz, hogy ahogy a heteroszexuális embereknek úgy a homoszexuális embereknek is a szexuális fejlődése egy út,amire nagyon sok dolog hatással van, fogantatásunktól, halálunkig, ezért nem lehet erre általános választ adni.
  7. Ne ess pánikba, ha kérdez! A homoerotikus érdeklődés, fantáziák, élmények nem jelentik azt, hogy a gyerek homoszexuális, és ha egy gyerek homoszexuális, az nem jelenti a világ végét! Sőt, még azt sem, hogy a szülők valamit “elrontottak”! A meleg párok által nevelet gyerekek közül is épp olyan arányban kerülnek ki homoszexuális és heteroszexuális fiatalok, mint a heteró párok gyerekei közül. Ebből is látszik, hogy a szülők orientációjának vagy nevelésének önmagában nem sok köze van ahhoz, hogy a gyerekük kihez fog vonzódni.
  8. Kérj, te is segítséget! Ha szülőként, gyerekekkel foglalkozó szakemberként találkozol a témával és akár ismeretek tekintetében akár érzelmileg segítségre van szükséged, kérj Te is segítséget! Hívd a Kék Vonalat, vagy a Háttér Társaság elérhetőségeit: https://hatter.hu/tevekenysegunk/informacios-es-lelkisegely-szolgalat

 

 

Megosztás:

További cikkek a témában:

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

REMÉNYINÉ CSEKEŐ BORBÁLA, A KÉK VONAL GYERMEKKRÍZIS ALAPÍTVÁNY SZAKMAI VEZETŐJÉNEK JEGYZETEMúlt héten közölte az MTI, hogy vádat emeltek egy nő ellen, aki oly mértékben várt el kitűnő sport- és iskolai teljesítményt a gyerekeitől, hogy azzal már súlyosan...

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Share This